Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 avril 2015 3 22 /04 /avril /2015 13:56

Fransızca versiyonu Zaman Fransa sitesinde 20 nisan 2015 yayınlamış

 

Cumartesi 11 nisan 2015 tarihinde saat 18 civarında, Konstantinopolis'te ilk katedral Aya İrena’da koronun yerleştirildiği sahnede, başka bir koro, farklı mezhepten yaklaşık altmış erkek ve kadın, bu akşamki konser için prova yapıyorlar, bu ünlü Antakya Medeniyetler Korosudur.

 

Museviler, ermeniler, katolikler ve ortodokslar, sünniler ve aleviler sekiz seneden beri birlikte güç ve mutlulukla halk şarkıları ama özellikle farklı dinlerden çok ünlü ilahiler söylüyorlar ve şüphesiz bunun neticesinde hoş ürpertiler yaşanıyor.

11 nisan 2015 - Antakya Medeniyetler Korosu Aya İrina'da İstanbul'da

11 nisan 2015 - Antakya Medeniyetler Korosu Aya İrina'da İstanbul'da

Bu özel koronun başında Yılmaz Özfırat, tükenmek bilmeyen benzersiz bir enerjiye sahip olan bir bey, topluluğunu öğretmen eli ile değil de bir İnsan eli ile yönetiyor sadece...

 

Bu koroda, gerçekten “İnsan” öne geçiyor ! Bu zenginliği ortaya koyan işte o insan varlığı…

11.04.2015, Aya İrina'da Antakya Medeniyetler Korosunun provası

11.04.2015, Aya İrina'da Antakya Medeniyetler Korosunun provası

Herşey 2007 yılında başladı. Yılmaz anlatıyor : “Kültür ve Turizm Bakanlığının her yıl geleneksel olarak bir ilden start alan Turizm Haftası kutlamaları sebebiyle Hatay Valiliğinde yapılan toplantıda tarafımca ortaya atılmış bir projedir. Koro fikrinde sayın Şener Şen’in Selamsız Bandosu filmi esin kaynağı olmuştur.”

 

Yılmaz devam ediyor : “Hatay bir kaynaklarla dolu bir il olmasına rağmen maalesef gerekli ilgiyi görememiş olması bu koro fikrini güçlendirdi.Toplantıyı yöneten dönemin Hatay vali yardımcısı beni görevlendirdi ve bana “sen bu projenin koordinatörüsün, başla” dedi bende müzik öğretmeni arkadaşım Şeyda Koyaş hanımefendiye projemi anlattım. Yaklaşık 5 hafta gibi kısa bir sürede her gece bir topluluğu ziyaret ederek onları, düşüncelerini dinledik bu da koronun oluşmasına çok faydalı oldu ve 15 nisan 2007 de koroyu hayata geçirdik. Bizim çalışmalarımızdan önce bu toplulukların ve kanaat önderlerinin fikir ve düşünceleri alındı onların desteği koronun oluşmasında çok önemli bir yer tutmuştur.”

Yılmaz Özfırat, Antakya Medeniyetler Korosunun şefi

Yılmaz Özfırat, Antakya Medeniyetler Korosunun şefi

Daha sonraki yıllarda, Şeyda hanım evlendi ve İstanbul'a yerleşti. Bu defa koroyu yönetme işini de ben üstlendim. Koro içerisinde 2 imam, 2 ortodoks papaz, öğretmen, avukat, doktor, ev hanımı, emekli, öğrenci, hemşire, manifaturacı, iş adamı, v.b gibi farklı mesleklerden kişiler bulumaktadır.”

 

Yılmaz Özfırat açıklamalarına devam ediyor : “Başlangıçta, her topluluk (tu peux aussi dire: “her medeniyetin topluluğu” kendi parçasını okuyordu, giriş ve final parçaları ise ortaktı. Oysa bizim esas yapmaya çalıştığımızla bu şekil pek örtüşmüyordu ve bunun üzerine, koro içerisindeki her kişinin diğer medeniyetin şarkısını ve ilahisini de söylemesi gerektiği düşüncesiyle koronun yapısını değiştirdik, çünkü bu şekliyle aslında yine grupları birbirinden ayrıştırdığımızı fark ettik.”

Antakya Medeniyetler Korosunun Konseri Aya İrina'da İstanbul'da, 11 nisan 2015 yılında

Antakya Medeniyetler Korosunun Konseri Aya İrina'da İstanbul'da, 11 nisan 2015 yılında

"Koro ilk konserini verdikten sonra üzerimizde büyük bir bürokrasi baskısı hisettik ve bu yapılan çalışmanın daha serbest ve daha özgür olma düşüncesiyle koroyu 2008 yılında dernekleştirmeye karar verdik. Bu esnada ise Gökkuşağı isminin aslında koromuza çok yakışmadığı ve birazda hafif kaldığı düşüncesiye Türkiye'nin Hatay'ında yaşayan Medeniyetleri gösterme düşüncesiyle koronun ismini değiştirdik."

 

Dünyanın ilk kiliselerinden biri (Sen Piyer) Hatay'dadır, dünyada ilk defa Hıristiyan kelşmesi burada söylenmiştir, Anadolu'nun ilk Camiisi buradadır ve dünyada ilk defa müslüman olmayan bir kişinin ismi bir camii'ye burada verilmiştir (Habibi Neccar Camii).

 

Dünyada tek olan başka bir ırkın egemenliğinde bozulmadan ve asimile olmadan kalabilen tek ermeni Köyü (Vakıflı) da Hatay bölgesindedir.

 

Başlarken, 75 kişi korodaydı, hepsi amatör, 15 musevi, 15 ortodoks, 15 sünni, 15 alevi ve 15 katolikti. O zamandan beri koro zenginleştirildi ve bugün 120 kişiyi içine alıyor. Hepsi ya da bir bölüm hem Türkiye'de hem dünya'da farklı yerlerde verilen konserler için seyahat ediyorlar.

Aya İrina İstanbul'da, Antakya Medenyetler Korosunun konseri 11 nisan 2015'te

Aya İrina İstanbul'da, Antakya Medenyetler Korosunun konseri 11 nisan 2015'te

Yılmaz Özfırat şunu da anlatıyor : “Koro, dünyaya sadece Barış ve Hoşgörü mesajı vermektedir. İnsanlığı doğruya ve güzelliğe çekmeyi hedeflemektedir. Şu anda, halen yüksek sesle dile getirilen mezhep ve din savaşlarının aslında Allah katında ne kadar yanlış olduğunu ve “Yaratılanı seviyoruz Yaradan dan ötürü” felsefesini dünyaya Türkiye örneği ile göstermek istiyoruz.

 

Bize birileri “Bunu nasıl başardınız” diye sorduğu zaman, biz de onlara : “Siz bunu nasıl başaramıyorsunuz diye soruyoruz. Bizim yaptığımız aslında işin doğrusu iken, sanki yanlış olan bizmişiz gibi algılanmasının çok manidar olduğunu düşünüyorum.

Antakya Medeniyetler Korosunun bölümü İstanbul'da

Antakya Medeniyetler Korosunun bölümü İstanbul'da

Hemen hemen yetmiş yaşlarında ve musevi cemaatinden olan İbrahim Cemal başlangıçtan beri koro üyesidir. Antakyalıdır, tüm hayatı boyuncu emekliliğine kadar kumaş satmış ve şehirin sinagoguna gitmiştir.

 

“Cemaat başkanımız ve de koro başkanımız bizi seçti. 2007 yılından beri benim için çok şey değişti” diye anlatıyor. Çok arkadaş edindim herkesle arkadaşlık kurup kardeş gibi yaşadık inanın çok güzel bir ortamdayız ben bu yaşta hala korodan kopamyorum çünkü başta Yılmaz Özfırat vede erkek ve bayan arkadaşlarım hepimiz kardeş gibiyiz, bir birimizi çok severiz.”

Aya İrina'nın önünde Antakya Medeniyetler Korosu

Aya İrina'nın önünde Antakya Medeniyetler Korosu

Jan Dellüller Antakya Azizler Aziz Petrus ve Pavlos Rum Ortodoks Kilisesi pederdir ve 2007 nisan ayından beri diğer peder Dimitri ile birlikte korodadır. “Hatay’da Turızm Haftası başlangıcı için açılış yapılacaktı, valilikte toplantı yapıldı Hataya özgü bir etkınlık için sonucunda her etnık yapıyı temsilen tüm cemaatlarden oluşan bir koro fikri benimsendi ve çalışmalara başlandı çok ses getırdı ve o doku bugünkü halını aldı. Bugün dünyanın sevgi ve barışa ıhtıyacı var, koro her davet edilen yerde konser verir, insanlarla bırarada yaşama kültürünü tanıtır.”

Antakya Medeniyetler Korosunun konseri İstanbul'da, 11 nisan 2015'te

Antakya Medeniyetler Korosunun konseri İstanbul'da, 11 nisan 2015'te

Ahmet Yatmaz, Suriye sınırının yanında Antakya ilçesinde Yayladağı köyünde Ordu Camii'nde imamdır ve 2012 yılından beri korodadır. “Böyle bir koronun varlığından haberdar olunca müracaat ettim ve böylece başlamış oldum. Her görüşten ve farklı dinlerden gelen insanlara sadece insan gözüyle bakmayı öğrendim. Değişik yerler görüp değişik insanlar tanıdım. Dünyanın yaşadığım ülke ve yerden ibaret olmadığını anladım.” diyor.

Antakya Medeniyetler Korosunun bir kaç korocu

Antakya Medeniyetler Korosunun bir kaç korocu

Antakya Medeniyetler Korosu, farklı inançların barış ve hoşgörü modeli

2012 yılında, Antakya Medeniyetler Korosu 231 üyesiyle Barış Nobel Ödülü içindeydi. Kendisi kutsama almadı ama kesinlikle kardeşlik ve hoşgörü gerçek bir modeldir hem Türkiye’nin dört köşesinde verdiği konserlerle (başlangıçtan beri yaklaşık 300 tane) hem de diğer ülkelerde, örneğin Fransa'da, Almanya'da, Yunanistan'da. Avrupa Parlamento’su, Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde de şarkılarını söyledi.

Karadeniz halk şark ve dans Antakya Medeniyetler Korosu tarafından tanımış

Karadeniz halk şark ve dans Antakya Medeniyetler Korosu tarafından tanımış

Hem Yılmaz Özfırat, hem de Musevi emekli İbrahim, ortodoks papazı Jan ve imam Ahmet hem Gazze'de Yahudiler ve Filistinlerin önünde, hem de Suriye'de ve dünyada başka hassas noktalarda bir gün ilahi söylemeyi arzu ediyorlar, bu ülkelerde Insan başka idealler için unutulmuş fakat bunlar ne musevi, ne de hristiyan, ne de müslüman dinine ait.

 

Eğer bu iyi niyetli erkekler ve hanımlar, tolerans göstererek, seslerini birleştirerek ve bize böyle örnek olarak ,beraber barış içinde günlük yaşamlarını gerçekleştirebiliyorsalar neden biz beraber daha iyi yaşamak için onları örnek almayalım? Hepimizin bu yaşam binasına birer taş koymamız gerekir...

Yılmaz Özfırat Antakya Medeniyetler Korosu ile

Yılmaz Özfırat Antakya Medeniyetler Korosu ile

Burası tıklayarak, fransizca versiyonu okuyabilirsiniz.

 

Daha fazla bilmek için, korosunun internet sitesi burası.

 

11 nisan 2015 yılında Aya İrina'da verilen konserinin bir kaç tane video ekstreleri :

https://www.youtube.com/watch?v=fEwIWXzYuY4

https://www.youtube.com/watch?v=hSB6ruLZBGY

https://www.youtube.com/watch?v=toM3ToYj5S4

Partager cet article
Repost0

commentaires

N
nom nom nom nom :D
Répondre
N
sdgrffggdhgctgfgshm7858efg8694fefdfrrrt<br /> ,,
Répondre