Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 août 2012 4 09 /08 /août /2012 04:29

 

 

Hz Mevlâna, mevlevi yolunun öncüsü ve dünyanın en büyük mutasavvuf şair, 17 aralık 1273 yılında Konya'da ölmüştür. Geride iki oğul bırakmıştır.

 

Hz. Mevlâna’nın direkt sülalesi bugüne kadar devam etmiştir ve yeni bir erkek 1 ağustos 2012 dünyaya geldi. Çelebi ailesi dünyanın en eski ailelerinden birisidir ve 26 kuşak tır devam etmektedir. Soy ağacı var ama bütün ailenin olan bireyleri bilmek mümkün değil...

 

Can Ata, Azra'nın ve Mehmet'in Kumcoğlu oğludur ve Mevlânanın 24. kuşak torunudur. Azra Kumcuoğlu Esin Çelebi-Bayru'nun, Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekilli, kızıdır.

 

  AOUT-2012 5529 copy

                        Can Ata, Mevlâna 24. kuşak torunlarından biri

 

Mevlâna'nın kuşak torunu olmak, günlük yaşamda ne değiştiriyor bir kaç kere kendi kendime sordum... Cevaplarını az da olsa tahmin etmeme rağmen, bu soruyu Azra ve Esin Çelebi'ye sormayı düşündüm.

 

Esin Çelebi-Bayru, görev ve sorumluluklarından dolayı tanınmış bir kişi olmasına rağmen, eşi,  iki kızı ve üç  torunu (2 kız ve şimdi Can Ata) ile normal bir hayat yaşıyorlar.

 

  AOUT-2012 4953 copy

                        Azra ve eşi Mehmet bir saat doğum yapmadan önce

 

Mevlâna'nın felsefesini göre çocuklara özel bir eğitim veriyorlar mı diye sorduğum da Azra : "Hayır, özel bir şey öğretmiyoruz, beraber yaşıyoruz, görerek öğreniyorlar.  Mesela Mina, kızım, bebekken sema ayinine  götürmeye başladım ve sonra büyürken semalarda sessiz oturacak, dinliyecek, görücek, merak edecek..."

 

  AOUT-2012 5737 copy

                                 Azra ve Mehmet Mina ve Can Ata ile

 

Esin Çelebi devam ediyor : "Genel Türk terbiyesi ile mevlevilikte kurallar ve terbiye kurallarıdır. Her Türk ailesinde çocuklar nasıl yetişitiriliyorsa, bizde o şekilde çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Ama bizim evimizde Hz Mevlâna ve mevlevilik daha çok konuşuluyor, onun için çocuklar yaşayarak öğreniyorlar..."

 

 AOUT-2012 5071 copy

                      Esin Çelebi-Bayru, eşi Osman bey, Azra ve Esra kızları

 

"Merak etikleri sorular olduğunda onlara yaşlarına uygun olarak tüm sorularına cevap vermeye çalışıyoruz. Mesela, semazen gördükleri  zaman, şaşırmıyorlar çünkü çok küçük yaşta zaten gördükleri için hayatlarında bir parçası oluyor."

 

"Sizin için, durumunuz belki biraz farklıdır çünkü Mevlâna Uluslararası Vakfı Başkan vekilli olarak, medyada size görüyorlar, ama  kızlarınızın  günlük yaşam daha normal, değil mi ?" diye soruyorum.

 

                      AOUT-2012 5187 copy

Esin Çelebi-Bayru, Mevlâna'nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlâna Vakfi Başkan vekilli

 

İlk cevabı Azra veriyor : Evet, doğrudur, bizde Mina daha çok merak edip soru soruyor. Meselâ anneannesi Konya'ya gidiyor, orada uzun zaman kalıyor. Ve kızım Mina, anneannesinin Konya’da neden olması gerektiğini, neden seyahat ettiğini biliyor."

 

Esin Çelebi açıkça belirtiyor : "Torunlarım beni televizyon da gördükleri zaman merak edip soruyorlar ? Gazetelerde röportajlarım olduğu zaman onları okuyorum ve böyle onlarda öğreniyorlar. Çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok okuyup çalışmaları lazım."

 

  AOUT-2012 5691 copy

                               Esin Çelebi-Bayru ve torunlarını

 

Azra ve Esin Celebi'ye bana bu röportajı yapma imkanı verdikler için cok teşekkur ederim. Belki böylelikle ailede ki çocukların meraklarını uyandırırım...

 

 

Buraya tıklarken fransızca versiyonu görebilirsiniz.

 


 

 

 


Partager cet article
Repost0

commentaires

A
Kim la bunlar sema ayini v.s saçmalık çelebilik erkek soyundan gelir. Havalara bak!
Répondre